Öppna data, Geodata och AI: Framtiden för datadriven samhällsbyggnad
Jun
15

Öppna data, Geodata och AI: Framtiden för datadriven samhällsbyggnad

Upptäck kraften i öppna data, öppna geodata, statistik och AI för hållbar stadsutveckling, stadsplanering och samhällsbyggnad! Allt fler datamängder tillgängliggörs som öppna data och det talas allt mer om att främja delning och nyttiggörande av data.  

Presentationen ger en introduktion till programmeringsverktyg och metoder för datainsamling, bearbetning och visualisering av öppna data/geodata, och även hur generativ AI (språkteknologi/språkmodeller) kan hjälpa oss i arbetet

Denna gång har vi glädjen att välkomna ett extern föredrag genom Anders Elias, som genom otaliga spännande analyser och visualiseringar av data fått stor uppmärksamhet och många följare på LinkedIn!

Anmälan

Öppna presentationen

View Event →
3-30-300: Nu kör vi!
May
31

3-30-300: Nu kör vi!

Med hjälp av analysmodellen 3-30-300 kan den regionala grönplaneringen stärkas och den kommunala planeringen samverka bättre kring grönstrukturfrågorna. Under presentationen får du veta hur du idag kan lösa problemet med att mäta och följa upp grönska i och omkring städer. Vi går igenom begreppet och visar hur man kan följa upp de olika måtten. GIB och SCB har tillsammans satt ihop ett paket för kommuner.

Se presentationen här

Ladda ner presentationen här

View Event →
Skolstrukturplanering - Tillgänglighet och kapacitet (skolplanering.se)
Mar
15

Skolstrukturplanering - Tillgänglighet och kapacitet (skolplanering.se)

Var ska den nya skolan byggas? Hur många förskoleplatser behövs om 5 år? Är det värt att renovera den gamla gymnasieskolan?

Skolplaneringsverktyget är ett hjälpmedel för att planera hur kommunens skolstruktur ska se ut. Till exempel var skolor och förskolor bör ligga och hur många elever skolorna behöver ha, på kort och lång sikt. Östersunds kommun ligger bakom denna satsning och använder verktyget för att räkna ut och visualisera hur det ser ut, idag och i framtiden. Med kartan och olika scenarier blir det enklare att kommunicera hur olika alternativa lösningar kommer att bli. Principen utgår från att minimera det totala avståndet för alla elever till alla skolor och detta kan ge oväntad kunskap om hur det faktiskt ser ut i kommunen.

Länkar: skolplanering.se och Östersunds kommun skolplaneringsverktyg

Presentationen (PDF)

Inspelning

View Event →
3-30-300 i praktiken
Feb
22

3-30-300 i praktiken

Den bostadsnära naturen är en viktig resurs för stadens invånare. En hållbar stadsutveckling handlar dock om att göra en avvägning mellan naturen och stadens övriga tillgångar som bebyggelse, transportnät, näringsliv, det sociala och det kulturella kapitalet. Med hjälp av analysmodellen 3-30-300 kan den regionala grönplaneringen stärkas och den kommunala planeringen samverka bättre kring grönstrukturfrågorna.

Under presentationen går vi igenom begreppet och visar hur man kan beräkna och följa upp de olika måtten.

Ladda ner presentationen

Rapport om 3-30-300 från Region Skåne

View Event →
GIS med fokus på hydrologi och klimatanpassning
Feb
8

GIS med fokus på hydrologi och klimatanpassning

Klimatförändringarna har redan lett till att extremväder som skyfall, stormfloder och höga flöden ökat i både frekvens och intensitet sedan mitten på 1900-talet med ett ökat antal översvämningar som följd.

Som en fortsättning på föregående webbinarium pratar vi här om verktyg för att analysera hydrologiska förhållanden med hjälp av GIS och geografiska data. Vi demonstrerar också applikationen flöde.se som är ett verktyg med syfte att ge underlag till klimatanpassning.

Presentationen ger en introduktion till verktyg för analys av hydrologi och klimatanpassning.

Se presentationen här

Ladda ner presentationen här

View Event →
Klimat- och sårbarhetsanalyser (Trafikverket)
Jan
18

Klimat- och sårbarhetsanalyser (Trafikverket)

Klimatförändringarna har redan lett till att extremväder som skyfall, stormfloder och höga flöden ökat i både frekvens och intensitet sedan mitten på 1900-talet med ett ökat antal översvämningar som följd. För en myndighet som Trafikverket är det särskilt viktigt att identifiera, utreda och anpassa sårbar infrastruktur i ett tidigt planeringsskede för att kunna upprätthålla ett robust transportsystem i ett förändrat klimat.

Presentationen ger en introduktion till klimat- och sårbarhetsanalyser med särskilt fokus på transportinfrastrukturens sårbarhet för översvämning, ras, skred och erosion.

Anmälan här

View Event →
Stadsträd fördjupning
Jan
11

Stadsträd fördjupning

Här tittar vi närmare på funktionalitet i Stadsträd.se och hur detta kan stödja analys av grön infrastruktur och ekosystemtjänster.

Fördjupningen syftar till att ge dig grunden så att du själv kan använda verktyget (antingen gratis grundlicens eller med expertfunktionalitet för att få ut data om ekosystemtjänster från träd och bygger habitatnätverk). Vi går igenom funktionerna i Stadsträd tillsammans. Vi skickar ut information om hur du lägger upp en användare (grundlicens) så är det klart innan vi börjar.

Fördjupningen genomfördes i grupp i verktyget stadstrad.se, ingen presentation tillgänglig.

View Event →
Stadsträd.se – Grön infrastruktur och ekosystemtjänster​
Dec
14

Stadsträd.se – Grön infrastruktur och ekosystemtjänster​

Stadstrad.se är ett verktyg för att synliggöra stadens värdefulla träd. Här når du Sveriges mest heltäckande och uppdaterade geodata om stadens träd – en kombination av träd karterade från laserskanning och datainsamling i fält

Presentationen ger en introduktion till hur man kan arbeta med grön infrastruktur och ekosystemtjänster avseende stadens träd.

Ladda ner presentationen

View Event →
Värmekartering från satellit – vad är det bra för?
Nov
23

Värmekartering från satellit – vad är det bra för?

Ett förändrat klimat med stigande medeltemperatur kommer medföra fler och längre värmeböljor. Människor i städer riskerar i högre grad att utsättas för värmestress och värmerelaterade hälsoeffekter än människor bosatta utanför staden. Presentationen visar hur värmemätningar från satellit kan nyttjas i stadsutvecklingen.

Ladda ner presentationen

View Event →